*معرفی رشته مهندسی معدن
مهندسی معدن مجموعه علوم و فنونی است که از اکتشاف یک کانسار ( ذخیره معدنی با ارزش اقتصادی) آغاز و تا فرآوری آن ادامه مییابد. این رشته قدیمیترین رشته مهندسی دانشگاهی است و در انگلستان پایه گذارده شده است. به علت شرایط سخت کاری، یکی از 10 حرفه دشوار جهان شناخته شده است. مهندسی معدن دارای 2 گرایش اصلی استخراج و اکتشاف و 40 گرایش تخصصی مانند ابزار- ماشین آلات- حفاری - مکانیک سنگ و ... میشود. مراحل این رشته عبارتند از:
پی چوبی
اکتشاف
استخراج
فرآوری
اکتشاف کانسارها شامل اکتشاف مقدماتی، نیمه تفصیلی و تفصیلی است با پایان هر مرحله از اکتشاف مهندسان اکتشاف با توجه به افزایش و یا کاهش احتمالات کشف و برآورد هزینههای انجام شده و قابل پیشبینی در مورد ادامه اکتشاف تصمیم میگیرند.هر چند این دانش یکی از دشوارترین دانشها به لحاظ کاربرد است، اما به علت ارتباط نزدیک با طبیعت و در عین حال بهرهگیری از فنون مهندسی از جذابترین علوم میباشد.استخراج معادن با توجه به فاکتورهای بسیاری نظیر شرایط اقتصادی و فنی و قابلیت دسترسی به کانسار و ... به دو صورت کلی روباز و زیرزمینی انجام میگیرد.معدنکاری روباز تا زمانی ادامه پیدا میکند که دیگر استخراج به صورت روباز به صرفه نباشد و پس از آن استخراج به روش زیرزمینی صورت میگیرد.
گرایش اکتشاف معدن:
مهندسی معدن در گرایش اکتشاف پس از کشف معدن، نوع و شکل مواد معدنی را تعیین کرده و به ارزیابی اقتصادی، میزان ذخیره و همچنین چگونگی استخراج منابع معدنی میپردازد. در این گرایش دانشجویان درباره مکانیک سنگ، زمان شناسی ساختمانی،ژئوفیزیک و زمینشناسی معدنی مطالعه میکنند.
درسهای این رشته در طول تحصیل:
دروس مشترک در گرایشهای مختلف مهندسی معدن:
ریاضی، معادلات دیفرانسیل، آمار و احتمالات مهندسی، برنامهنویسی کامپیوتر، فیزیک، محاسبات عددی، شیمی عمومی، نقشهکشی صنعتی، استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، مکانیک سیالات، شیمی فیزیک، نقشهبرداری عمومی، عملیات نقشهبرداری، زمینشناسی عمومی، زمینشناسی ساختمانی، زمینشناسی اقتصادی، مکانیک سنگ، اقتصاد معدنی،کانه آرایی.
دروس تخصصی گرایش اکتشاف معدن:
اصول استخراج معدن، برداشت زمینشناسی، کانیشناسی توصیفی، سنگشناسی، کارتوگرافی و کاربرد عکسهای هوایی،کانیشناسی نوری، مینرالوگرافی، زمینشناسی ایران،تجزیه مواد معدنی، ژئوفیزیک اکتشافی،حفاری اکتشافی، چاهپیمایی، ژئوشیمی اکتشافی، ژئوتکنیکی، آبهای زیرزمینی، نقشهبرداری معدنی،ارزیابی ذخایر معدنی.
گرایش استخراج معدن:
گرایش استخراج شامل عملیات حفاری و آتشباری به منظور خرد کردن سنگ، بارگیری و باربری و در اغلب اوقات سنگ شکنی به منظور رساندن ابعاد «کان سنگ» به اندازه مناسب است. این عملیات میتواند در معادن روباز، زیرزمینی و در موارد محدودی در دریا انجام گیرد.
دروس تخصصی گرایش استخراج معدن:
مبانی مهندسی برق، ماشینهای حرارتی، کانیشناسی، سنگشناسی، برداشت زمینشناسی، کارتوگرافی و فتوژئولوژی، اصول اکتشاف و ارزیابی ذخایر، بازدید معدن، چالزنی و آتشباری، حفره چاه و تونل، ترابری در معادن، نگهداری در معادن، تهویه در معادن، روشهای استخراج روباز ، روشهای استخراج زیرزمینی،نقشهبرداری معدنی، آبکشی در معادن، کانهآرایی، خدمات فنی در معادن، اصول طراحی معادن.
تواناییهای لازم:
چون بخشی از کار مهندسی معدن مانند نقشهبرداری در زیرزمین انجام میشود، دانشجوی این رشته باید از نظر جسمی توانایی خوبی داشته و قدرت کار در معدن را که بیشتر در خارج از شهر و گاه در نقاط دور افتاده قرار دارد، داشته باشد. به همین دلیل بیشتر دانشجویان دختر این رشته،به غیر از تعداد معدودی از آنها که در آزمایشگاهها و مراکز طراحی معدن فعالیت میکنند با مشکلات کاری روبرو میشوند. گفتنی است ریاضی در این رشته از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بدون استفاده از مدلهای ریاضی، محاسبات استخراج و اکتشاف معدن را نمیتوان انجام داد.
رشته ی مهندسی معدن در مقطع کارشناسی ارشد به چهار بخش تقسیم می شود که عبارتند از:
1. استخراج معدن
2.اکتشاف معدن
3. فراوری مواد معدنی
4. مکانیک سنگ
موقعیت شغلی در ایران:
در حال حاضر ما در بخش معدن بطور متوسط دارای رشد 6/5 درصدی هستیم که باید در این زمینه به رشد 15 درصدی برسیم و برای رسیدن به این رشد به کارشناسان تکنولوژی آفرین بخصوص در زمینه فن آوری نیاز مبرم داریم. چرا که راه یافتن به بازارهای جهانی تنها از طریق کنترل کیفیت و استاندارد کردن محصولات معدنی مقدور خواهد بود. امروزه ما نیازمند فارغالتحصیلان علاقهمند و خلاف مهندسی معدن هستیم تا بتوانیم بدون وابستگی به کارشناسان خارجی، شاهد رونق و افزایش صادرات این بخش باشیم. فارغالتحصیلان این رشته علاوه بر وزارت معادن و فلزات میتوانند در وزارت نفت در زمینه حفاری، وزارت نیرو در زمینه آبهای زیرزمینی ،کارگاههای وزارت راه و ترابری برای حفاری راهها و تونلها، شرکت مترو و سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شوند.
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: